Een belastingaanslag van 13 miljard euro. Dat is niet onoverkomelijk voor Apple als bedrijf; voor topman Tim Cook is het wel een fors bedrag.

Technologiereus Apple moet van de Europese Commissie 13 miljard euro aan achterstallige belasting betalen aan de Ierse fiscus, zo werd dinsdag bekend.

Wat valt er te zeggen over zo’n enorm bedrag? Het gaat om ruim een kwart van de verwachte belastinginkomsten van de Ierse overheid voor dit jaar.

Maar wat betekent het voor Apple zelf? Het naheffingsbedrag kan Apple, één van de rijkste multinationals ter wereld, relatief makkelijk ophoesten. Per 30 juni dit jaar had de maker van de iPhone en de iPad bij elkaar 61 miljard dollar aan contant geld, inclusief effecten die snel in cash kunnen worden omgezet.

190 keer jaarbeloning Tim Cook

Voor topman Tim Cook ligt dat anders. Cook krijgt een vast salaris van zo’n 2 miljoen dollar per jaar, maar verdient vooral veel via aandelen Apple die onderdeel zijn van zijn beloningspakket.

Tussen 2011 en eind 2015 leverde zijn aandelenbeloningen Cook zo'n 373 miljoen dollar op, berekende zakenblad Forbes. En in de komende vijf jaar kan dat nog eens 360 miljoen dollar worden.

Cook's jaarlijkse beloningspakket schommelt hiermee rond de 75 miljoen dollar. Niet misselijk, maar afgezet tegen de 13 duizend miljoen euro die Apple moet terugbetalen aan de Ierse fiscus, komt de fiscale naheffing neer op ruim 190 keer de jaarbeloning van Cook.

Verbijsterd over besluit Europese Commissie

Apple-topman Cook sprak dinsdag in een open brief van een "ongekend" besluit met "ernstige en verstrekkende gevolgen''.

"Apple heeft nooit om een speciale belastingdeal gevraagd en heeft die ook nooit gekregen", stelt Cook. "We bevinden ons nu in de ongebruikelijke situatie dat ons wordt opgedragen met terugwerkende kracht extra belasting te betalen aan een overheid die zegt dat we haar niet meer verschuldigd zijn dan we al hebben betaald."

Volgens Cook wil Brussel zijn eigen visie doordrukken op hoe de Ierse belastingwetgeving eruit zou moeten zien. "Als dit doorgang vindt, zou dat een vernietigende slag toebrengen aan de soevereiniteit van de EU-lidstaten inzake hun eigen belastingzaken en ook aan het beginsel van rechtszekerheid in Europa."

Cook kreeg dinsdag steun van de Amerikaanse regering. Door Ierland te dwingen om vele miljarden aan 'achterstallige' belastingen te vorderen van Apple, zet Europa het eigen vestigingsklimaat op het spel. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Financiën dinsdag gezegd.

Volgens de Amerikanen dreigen door het besluit van de Europese Commissie buitenlandse investeringen op te drogen. Ook ondermijnt de beslissing het zakelijke klimaat en de broodnodige economische samenwerking tussen de Verenigde Staten en Europa, aldus de zegsman.

Onderzoek naar Apple

Twee jaar geleden opende de Commissie een onderzoek naar de overeenkomsten die Apple in 1991 en 2007 met de Ierse fiscus sloot. ,,Dat onderzoek heeft aangetoond dat Ierland vele jaren voordelen aan Apple heeft gegund, waardoor het bedrijf substantieel minder hoefde af te dragen dan andere bedrijven. Met deze voorkeursbehandeling betaalde Apple effectief 1 procent belasting over zijn Europese winsten in 2003, afnemend tot 0,005 procent in 2014", aldus Vestager. "Lidstaten kunnen geen belastingvoordelen geven aan geselecteerde bedrijven, dat is verboden onder de EU-regels voor staatssteun."

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl